torstai 21. maaliskuuta 2013

Oppimisen organisointia ja vuorovaikutusta Edmodolla

Tarvitaanko verkko-oppimisympäristöä luokkamuotoisessa perusopetuksessa? Eikö kasvokkain viestiminen puhein ja elein ole kaikkein tehokkainta oppimiselle ja kaikki muut viestimet vain heikentävät tilannetta? Sosiaalinen media on kaikkien huulilla, mutta onko sillä sittenkään mitään annettavaa kouluoppimiselle? Tällaisia kysymyksiä on kuultu viime vuosina. On kokeiltu etäopetusta ja palattu juurille.
Sitten tuli iPadit, appsit ja Edmodo.

iPad toiveiden työväline

iPad räjäytti mahdollisuuksien pilven lukuisiksi pikkuprojekteiksi, uusiksi menetelmiksi hankkia, rakentaa ja esittää tietoa. Hämmentävän huikea tunne, kun jokaisella oppilaalla on oma, varmatoiminen ja helppokäyttöinen tietokonepääte näpeissään. Ja appseja on joka lähtöön, useimpiin valinnan varaakin. Kaikki virkavuosien aikana koneiden puutteeseen tai kankeisiin ohjelmiin kaatuneet ideat ovat nyt toteuttamiskelpoisia! Ongelmana vain, mistä aloittaa, mitä tehdä sitten ja miten saada tähän kaikkeen kehittävään sellaista järjestystä, joka tukee lasta hänen kasvussaan.

Kun iPadista oli tullut oppilaille jokapäiväisen oppimisen kumppani, aloin kaivata järjestelmää, jolla oppimista voisi organisoida. Miten oppimisen pienet purot voisi koota yhdeksi vuolaana vieriväksi virraksi?

Järjestystä kaaokseen

Edmodo, maksuton verkko-oppimisympäristö, linkkikirjasto ja sosiaalisen median palvelu toi järjestyksen kaaokseen. Olemme vasta alussa, mutta se alku on ollut niin vakuuttava, että tästä luultavasti tulee jotain. Olen alkanut ajatella tosissani, että työkirjat voisi sittenkin jättää tilaamatta. Kun vuosia kiertäneet oppikirjat voisi korvata sähköisillä sisarillaan, niin kirjattomasta koulusta voisi tulla totta.

Edmodo on avautunut vähitellen useiden kokeilujen kautta. Heti alkuun tein opetunnukseni lisäksi käyttööni oppilastunnuksen, jolla pääsen näkemään, miltä kokeiluni näyttävät oppilaalle. Pian rohkenin kutsua oppilaat ryhmääni, jossa aloimme opiskella ihmisen biologiaa. Pala palalta olemme ottaneet palvelua käyttöön joka päivä uutta oppien.

Oppilaat käyttävät Edmodoa iPadeilla joko Safarin kautta tai Edmodo-appsilla. Kotona käytetään myös PC:tä, jos langatonta verkkoa ei ole.

Oppilaat ovat:

 • oppineet löytämään open tekemiä tehtäviä kotisivun uutisvirrasta, kirjoittamaan niihin vastauksia esim. iAWriter-appsilla ja palauttamaan (Turn In) vastaukset opettajan arvioitavaksi ja kommentoitavaksi.
 • oppineet löytämään etusivun keltaiselta ilmoitustaululta (Notifications) ilmoituksen open arvioimasta tehtävästä ja täydentämään sitä tarvittaessa kirjoittamalla lisäyksen vastauksensa kommentiksi.
 • oppineet liittymään vapaamuotoista keskustelua varten luotuun "Yleistä pulinaa"-ryhmään ja keskustelemaan siellä enemmän tai vähemmän sivistyneesti.
 • oppineet rakentamaan yhdessä tietoa kirjoittamalla open viestinä (Note) antaman ohjeen perusteella opiskeltavasta tekstistä kysymyksiä ja vastaamaan luokkatovereiden kirjoittamiin kysymyksiin.

Opettajana olen:

 • oppinut tekemään ryhmiä (Groups) eri aihepiirien opiskeluun ja niihin pienryhmiä (Small Groups) eritasoisia oppilaita varten.
 • oppinut suunnittelemaan hauskoja mutta kehittäviä oppimistehtäviä ryhmiin ja pienryhmiin, asettamaan määräaikoja sekä ajoittamaan niiden ilmestymisen sopivina aikoina.
 • oppinut arvioimaan oppilaiden palauttamia tehtäviä ja antamaan heille kannustavia kommentteja arvioinnin yhteydessä.
 • oppinut seuraamaan oppilaiden oppimisen edistymistä (Progress) arviointisivulta ja muistuttamaan viipyvistä vastauksista henkilökohtaisilla viesteillä.
 • oppinut tekemään Edmodossa arvomerkkejä (Badges) ja myöntämään niitä oppilaille heidän saavuttamistaan arvostettavista asioista (esim. 1. tehtävän palautus, hyvä kysymys, hyvä pohdinta, vastauksen täydennys jne.)
 • oppinut kokoamaan oppimiseen sopivia verkko materiaaleja kirjastoon (Library), josta ne on erittäin helppo poimia liitteiksi tehtäviin.
 • oppinut luomaan visamuotoisia (Quiz) tehtäviä, joiden tulokset kirjautuvat automaatiisesti arviointikirjaan (Grade Book).
 • oppinut tekemään äänsetyksiä oppilaille.
 • oppinut, että myös huoltajat voi kutsua seuraamaan työskentelyä Edmodossa.
 • ihmetellyt luokan innostunutta ja vuorovaikutteista työskentelyä oppimistehtävien parissa.
 • oppinut entistä enemmän ohjaamaan oppimisprosessia tiedon lusikoimisen sijaan.
Reilun viikon aikana saatu vaikutelma Edmodosta on erittäin hyvä. Edmodo tarjoaa opettajalle hienot työkalut oppimisen suunnitteluun, organisointiin ja arviointiin. Edmodon kautta käytävä kirjallinen viestintä täydentää loistavasti luokassa tapahtuvaa suullista vuorovaikutusta. Suomenkielisyyden puute on hidaste, muttei estä palvelun käytön omaksumista.

Open ja oppilaiden keskustelua Edmodossa1 kommentti:

 1. Kiitokset Edmodon-käyttökommenteistasi. Olen itse vasta-alkaja Edmodon parissa ja sain monta hyödyllistä vinkkiä kirjoituksestasi. On ollut hankalaa opiskella Edmodon käyttöä pelkästään englanniksi. Hyvää jatkoa!

  VastaaPoista

Vain rakentavat kommentit julkaistaan.

Viikon suosituimmat blogin tekstit