keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Surface RT:n ja iPadin vertailua opetuskäytössä

Windows 8 -tabletin (Microsoftin Surface RT) ja iPadin opetuskäyttösoveltuvuuden vertaaminen on monessakin suhteessa hankala tehtävä. Ensinmainittu on juuri tullut Suomen markkinoille, kun jälkimmäinen on hallinnut niitä jo vuosikausia ja kehittynyt noina vuosina merkittävästi juuri tätä käyttötarkoitusta ajatellen. Meidän tilanteemme on lisäksi sellainen, että luokkamme toimintakulttuuri on kuluneen vuoden alusta alkaen kehittynyt iPadin mahdollisuuksien suuntaisesti, joten toista ekosysteemiä edustava laite on epäedullisessa asemassa tässä toimintaympäristössä. Vertailun sijasta tyydynkin kertomaan, mitkä asiat ovat tähänastisen kokemuksemme perusteella mahodollisia Surface RT:llä ja mitkä iPadilla.

Surface RT

Surface RT:stä iPadilla otettu kuva
  • Laitteeseen on valmiiksi asennettuna Microsoft Office -paketti (Word, Excel, Powerpoint). Tähän tuoteperheeseen kuuluvan OneNote-muistiinpanosovelluksen voi maksutta ladata. Jos ajatuksena on käyttää tablettia opetuksessa pääasiassa tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan, Powrpoint-esityksiin sekä teksti- ja kuvankaappausmuistiinpanoihin, suoriutuu Surface RT tehtävästä hienosti. (iPadiin vastaavat ohjelmat on saatavissa joko maksullisina App Storesta tai esim. Google Driven ja Prezin kautta ilmaiseksi)
  • Laitteessa on USB-portti, johon voi kytkeä esim. muistitikun, hiiren, tulostimen tai lukuisan joukon muita USB-johdolla kytkettäviä lisälaitteita. Jos tablettien opetuskäytössä pidetään tärkeänä Windows-tyyppistä tiedostojenhallintaa ja lisälaitteiden kytkettävyyttä PC-tietokoneiden tapaan, hoitaa Surface RT nämä tehtävät mainiosti. (iPadissa ei ole USB-porttia, mutta siihen on kytkettävissä sovitin, jonka kautta pieni osa - esim. kamerat - USB-liitäntää käyttävistä laitteista voidaan kytkeä laitteeseen)
  • Laitteessa on Windows 8 -käyttöliittymä, joten jos tablettien opetuskäytössä arvostetaan sitä, että käyttöliittymä on samankaltainen useimpien kotitietokoneiden ja koulussa käytettävien PC:den kanssa, on Surface RT hyvä valinta. (iPadissa käytetään Applen IOS-käyttöliittymää, joka poikkeaa melkoisesti Windowsista, voi tuntua Windowsiin tottuneesta rajoittuneelta, mutta on yksinkertainen ja helppo käyttää, koska asiat voi yleensä tehdä vain yhdellä tavalla. IOS-ympäristössä tiedostoja ei yleensä tallenneta, vaan ne tallentuvat itsestään.)

iPad

iPadista Surface RT:llä otettu kuva
  • Laitteeseen on saatavilla suunnaton valikoima juuri opetuskäyttöön tehtyjä ohjelmia joko ilmaiseksi tai muutaman euron hintaan. Jos tabletteja on opetuksessa tarkoitus käyttää erilaisten oppisisältöjen opiskeluun juurin näihin sisältöihin tarkoitetuilla ohjelmilla, on iPad erinomainen valinta. (Windows 8 -tablettiin löytyy myös runsas valikoima koulutus-kategoriassa, kun huomaa valita laitteen kielivalikoimaan englannin kielen)
  • Laitteeseen on saatavilla ilmaiseksi tai muutaman euron hinnalla runsaasti vuosien ajan kehitettyjä työkaluohjelmia, jotka hyödyntävät hyvin juuri tabletin mahdollisuuksia. Jos tableteilla on tarkoitus koulussa tehdä nettipalvelujen ja perinteisen toimistosovelluskäytön lisäksi esim. ajatuskarttoja, piirtää ja maalata käsin, kirjoittaa muistiinpanoja käsin, piirtää sarjakuvia, tehdä animaatioita, tehdä elokuvia jne. on iPad sopiva valinta. (Windows 8 -tabletille sopivia työkaluohjelmia on vähän ja monet niistä ovat PC-ohjelmien tablettisovituksia.)
  • Laite hyödyntää tehokkaasti langatonta verkkoa (WLAN), jonka kautta voidaan sen kuva jakaa (AppleTV:n kanssa) luokan taululle tai tehdyt tiedostot. Langattoman verkon kautta työt voidaan myös tallentaa pilvipalveluihin (esim. Dropbox, Box, Skydrive). (Surface RT:ltä ei kuvan langaton jakaminen onnistu, pilvipalveluista on käytössä vain Skydrive.)
  • iPadeille on olemassa synkronointiratkaisuja, jotka helpottavat huomattavasti ohjelmien jakamista laitteisiin ja asetusten ylläpitoa. (Surface RT:n vastavista ratkaisuista ei ole tietoa.)

Molemmat laitteet muodostavat internet-yhteyden langattomasti (WLAN) ja molemmilla internetissä olevien verkkopalvelujen käyttäminen sujuu hienosti. Esim. Edmodon käytössä Surface RT on leveämmän näyttönsä ansiosta iPadia hieman parempi.

Kameralla on opetuskäytössä hyvin monenlaisia käyttökohteita. Molemmissa laitteissa on kamera, jolla voi valokuvan lisäksi tallentaa myös videota. Pikatestin perusteella iPadin kamera näyttäisi olevan huomattavasti Surface RT:n kameraa laadukkaampi (kuvat yllä).

Tällaisia eroavaisuuksia on tullut ilmi tähänastisten kokeilujen perusteella. Surface RT:n osalta kokeiluaika on ollut tähän mennessä hyvin lyhyt, vain muutamia työpäiviä, ja iPadeillakin vain n. puoli vuotta. Päivitämme tätä sivua tarvittaessa, kun saamme uutta tietoa ja lisää kokemusta laitteista.

9 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä analyysistä! Sami Simola kirjoitti Hesarissa seuraavaa RT:stä:
    "Esimerkiksi Word on ihan täysiverinen tekstinkäsittelyohjelma, joka toimii paremmin kuin yksikään iPadin vastaava sovellus. Näin Surface sotkee rajaa kannettavan tietokoneen ja taulutietokeen välillä."

    VastaaPoista
  2. Onko käyttäjätilien ylläpidosta millaisia kokemuksia? Tehdäänkö tabletteihin koululle yksi Windows/Apple-tili, johon kaikki laitteet liitetään vain pitääkö tilejä tehdä useampia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on iPadeissa käytössä koulun AppleID, jolla sovellukset laitteisiin ostetaan. Windows Live -tilin toimivuudessa tilanteessa, jossa koko luokan tableteille pitäisi ostaa samat sovellukset, ei ole kokemusta.

      Poista
  3. Office 2013 on tekstinkäsittelyssä, taulukkolaskennassa ja esitysgrafiikassa niin paljon esim. GoogleDocsia edellä, että kirjoittajan arvio on iPadille tarjolla olevista vaihtoehdoista on vähintäänkin ylimalkainen.

    Kaiken kaikkiaan juttu on mutu-fiiliksellä pikaisesti tehty, eikä ota kantaa esim. keskitettyjen hallintaan juuri lainkaan. Vähänkin isommissa ympäristöissä laitteiden keskitetty ylläpito on erittäin olennainen työaika-, laatu- ja kustannustekijä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tarkoitukseni ei tosiaan edes ollut arvioida eri laitteille saatavia tekstinkäsittelyohjelmia, vaan omien kokemusten perusteella laitteiden käyttökelpoisuutta koulutyössä. Tieteellisesti perusteltu ei tekstini myöskään edes yritä olla. Saamani palaute osoittaa, että tutkimustiedon puuttuessa myös tällaisella mutu-tiedolla on oma merkityksensä.

      Poista
  4. Lyhyesti kiteyttäisin vielä, että jos halutaan käyttää nettipalveluita ja PC-käytöstä tuttuja toimistosovelluksia, niin RT on ok. Mutta jos halutaan tehdä näiden lisäksi jotain luovempaa ja saada tableteista lisäarvoa opetukseen tietokoneluokkiin verrattuna, niin silloin iPad- (ja Android-)laitteet ovat oikea ratkaisu, koska niissä on tällä hetkellä huomattavasti laajempi opetuksessa hyödyllisten ohjelmien valikoima.

    Itse arvostan korkealle mahdollisuutta jakaa tabletin kuva langattomasti luokan taululle. Täm ei RT:llä ole mahdollista.

    VastaaPoista
  5. Windows kaupassa on yli 20000 opetuksen sovellusta ja niistä suurin osa ilmaisia. Kuinka monta sovellusta tarvitaan?
    Windows 8.1 päivityksen myötä langaton jakaminen tulee Miracastin välityksellä mahdolliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen jälkeen kun laitteen toiseksi kieleksi valittiin amerikanenglanti, nousi koulutus-kategorian ohjelmien määrä kaupassa reiluun kuuteentuhanteen, mikä on huomattava lisä suomenkieliseen valikoimaan verrattuna. Missä on nuo 20000 opetuksen sovellusta?

      Poista
  6. Dropbox tai muut vastaavat pilvipalvelut luonnollisesti käytettävissä myös Surfacella.

    VastaaPoista

Vain rakentavat kommentit julkaistaan.

Viikon suosituimmat blogin tekstit