maanantai 15. lokakuuta 2012

iPadeja opettajille ja socratiivista visailua

Nyt on ensimmäiset uudet iPadit saapuneet koulullemme ja jaettu hankkeeseen osallistuville opettajille. Kaksi heistä on täysin untuvikkoja padien suhteen, allekirjoittanut on käyttänyt vaihtelevasti ensimmäisen sukupolven iPadia, joka hankittiin koulullemme kaksi vuotta sitten. Ensituntuman perusteella opettajat vaikuttivat varsin kiinnostuneilta ottaessaan käyttöön uutta työvälinettään.

Myös AppleTV:n yhdistin tänään HDMI-piuhalla SMARTboardin projektoriin. Piuha ei kuulu Applen toimitukseen, joten se piti erikseen tilata. Kaapelikauppa.fi toimitti johdon hämmästyttävän nopeasti: Tilaus lähti perjantaina iltapäivällä ja johto oli käytössä jo maanantaina puolenpäivän aikoihin! AppleTV:n avulla on mahdollista "peilata" langattomasti iPadin kuva projektorin kautta taululle.

Matematiikan tunnin lopuksi kokeilimme kuudesluokkalaisten kanssa kertotaulutestiä Socrative-palvelun avulla. Socrative on ilmainen palvelu, jonka kautta on mahdollista esittää oppilaille kysymyksiä (monivalinnat ja lyhyet tekstivastaukset) haluamistaan aiheista. Visapalvelimena toimi open läppäri (PC) ja oppilaat vastasivat vuoron perään omassa käytössäni olevalla iPadilla sekä koulun vanhemmalla iPadilla. iPadiin Socrativesta on oma appsinsa sekä opettajalle että oppilaille, mutta palvelua voi yhtä hyvin käyttää millä tahansa internetin selaamiseen soveltuvalla laitteella. Tällöin opettaja kirjautuu palveluun osoitteessa t.socrative.com ja oppilaat osoitteessa m.socrative.com. Oppilaat opettajaan yhdistää "huonenumero", joka on syytä merkitä näkyville esim. luokan taululle.

Kertotaulujen kyselyssä Socrative toimii parhaiten, kun tehtävätyypiksi valitsee monivalinnan (Multiple Choice), kysymyskohtaan (Question) laittaa kertolaskun (esim. 7*7) ja vastausvaihtoehdoiksi lähellä olevia tulon arvoja (esim. 42, 49, 56, 64). Visan loppuun laitoin monivalinnan, jolla vastaaja arvioi kertotaulujen osaamistaan.

Oppilaiden vastatessa vuorollaan, ope voi seurata koneeltaan reaaliaikaisesti (Live Results) tulosten kehittymistä. Kun kaikki ovat vastanneet, raportin voi lähettää sähköpostiin tai avata Exel-taulukkona. Kätevää jo kahdella iPadilla!

PS. Kuvan Socrativen mobiiliweb-käyttöliittymästä kaappasin iPadin näytöstä painamalla yhtaikaa koti- ja sammutusnäppäintä ja rajasin sovelluksella Skitch, joka löytyy Appstoresta. Tämä blogiteksti on kirjoitettu BlogPress-appsilla.

Tämä blogin Socrative-tekstit
Riikan bloggaus Socrativesta

5 kommenttia:

 1. Tuo Socrative on kyllä aika mainio! Tänään oli matematiikan tunnilla hauskaa, kun open kaksi kännykkää, uusi ja vanha iPad sekä kahden oppilaan puhelimet valjastettiin "SpaceRaceen". Pelaajien raketit siis kisasivat luokan taululla oikeiden kertolaskuvastausten työntövoimalla. :)

  VastaaPoista
 2. Socrativen lisäksi löysin Todaysmeet.com -nimisen palvelun, joka mahdollistaa sosiaalista tomintaa mobiililaitteiden kanssa. Onkohan muita vastaavia ja yhtä helppokäyttöisiä olemassa? Eikö olisi aika vekkulia koostaa yhdessä ajatuskarttaa taululle lähettämällä kuplia iPadeista? Tällainen sovellus on saatavilla eräältä älytaulutoimittajalta, mutta maksaa hunajaa...

  VastaaPoista
 3. Niin, tuo helppokäyttöinen todaysmeethän toimii ketterästi ihan tavallisessa tietokoneessakin, jossa on verkkoyhteys.
  TVT-ope

  VastaaPoista
 4. TVT-ope, näin todellakin on. Unohdin asian mainita. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Oletko kokeillut/tunnetko https://corkboard.me/ palvelua iPadillä? Yksinkertainen idea korkkitaulu ja post-it laput taululla. Nopeaan ideointiin, kysymyksiin, vastauksiin. Toimii iPadillä ja myös muilla koneilla....

  VastaaPoista

Vain rakentavat kommentit julkaistaan.

Viikon suosituimmat blogin tekstit