tiistai 6. elokuuta 2013

Lukujärjestys Google-kalenteriin

Lukujärjestys Calendars+ -appsissa
Google-kalenteri, joka sisältyy Google Apps for education -pakettiin (ja Google Driveen) mahdollistaa kätevän, myös tabletin kautta käytettävän päiväkirjakalenterin tekemisen. Kalenteriin rakennetaan lukujärjestyspohja, jossa oppitunnit toistuvat viikoittain. Kunkin tunnin sisältöä on mahdollista muokata erikseen esim. opetusta suunnitellessa ja tehtyjä asioita muistiinmerkitessä.
Lukujärjestyspohja on kätevintä luoda PC:llä, koska tabletilla (ainakaan käyttämälläni appsilla) ei merkintöjen kloonaaminen onnistu. 

Ohje lukujärjestyksen tekemiseen


Lukujärjestyksen rakentaminen tapahtuu seuraavasti:
 1. Luodaan uusi Google-kalenteri lukujärjestystä varten:
  1. Kirjaudutaan Google Apps for education - (tai Google Drive -) palveluun ja avataan Kalenteri.
  2. Luodaan uusi kalenteri vasemmalta Omat kalenterit kohdan valikosta. Annetaan kalenterille nimeksi vaikka "Lukujärjestys".
  3. Kalenterin luomisen jälkeen tarkistetaan, että vain Lukujärjestys-kalenteri on valittuna Omat kalenterit -otsikon alla.
 2. Asetetaan ensimmäinen tunti Lukujärjestys-kalenteriin:
  1. Klikataan halutun päivän haluttua kellonaikaa kalenterinäkymässä ja kirjoitetaan avautuvaan boksiin oppiaineen lyhenne (esim. Ma tai Ai).
  2. Klikataan boksin alareunasat "Muokkaa tapahtumaa".
  3. Tarkistetaan, että tunnin alkamis- ja päättymisajat ovat oikein.
  4. Klikataan kohtaa Toisto... kellonaikojen alapuolelta.
  5. Toisto-boksissa valitaan viikoittainen toisto ja päättymisajankohdaksi lukuvuoden päättymispäivä. Klikataan "Valmis".
  6. Tallennetaan tapahtuma, jolloin ensimmäinen tunti tulee laatikoksi kalenteritauluun.
 3. Monistetaan tunteja ja muutetaan niiden ominaisuuksia, kunnes koko lukujärjestys on tehty:
  1. Klikkaa jo tekemääsi tuntia. Tunnin tapahtumatietonäkymä avautuu.
  2. Valitse ylhäältä Lisää toimintoja -valikosta Monista tapahtuma.
  3. Nyt voit muuttaa uudesta tapahtumakopiosta haluamiasi tietoja:
   • Saat samalle päivälle toisen tunnin, jos muutat nimeksi toisen oppiaineen lyhenteen ja alku- ja loppuajoiksi toisen tunnin ajat.
   • Saat saman oppiaineen tunnin toiselle päivälle, jos muutat päivän ja tarvittaessa alku- ja loppuajat.
   • Toistumisasetus kopioituu uuteen tapahtumaan automaattisesti.
  4. Palaa kohtaan 1 ja jatka tuntien monistamista.
Tableteihin on saatavissa monia kalenteriohjelmia, joilla voi katsella ja muokata Google-kalentereita. Itse käytän iPadissani Calendars+ -appsia. Sen avulla on helppo selata kalenteria, muokata opetusta suunnitellessa Lukujärjestys-kalenterin tapahtumia ja lisätä samaan tai toiseen kalenteriin muita koulun tapahtumia. Myös omat henkilökohtaiset kalenteritiedot saa halutessaan samaan näkymään.

Kun muokkaat tapahtumaa, joka on määritetty toistumaan viikottain (esim. oppitunnit), kalenteriohjelma kysyy, halutaanko muutos tallentaa vain kyseiseen tuntiin (Only this instance), koko sarjan tunteihin eli menneiden ja tulevien viikkojen ko. tuntiin (All events in the series) vai kaikkiin tulevien viikkojen tunteihin (All future events). Yleensä valitaan ensimmäinen, jos ei haluta muutoksen toistuvan viikottain.

Google-kalentereita on myös helppo jakaa. Koulun opettajilla voisi siis olla yhteisiäkin lukujärjestyskalentereita. Kalentereita on myös mahdollista laittaa julkisesti näkyville ja upottaa blogeihin tai nettisivuihin.

3 kommenttia:

 1. Tätä kannattaa toki laajentaa resurssikalentereilla , eli luodaan luokkahuonelle omat kalenterit ja liitetään ne tunteihin osallistujiksi. Meillä on myös tehty niin, että jokaiselle oppilaalle ja opettajalle tehdään henkilökohtaiset lukujärjestykset liittämällä heidätkin asiaankuuluviin tunteihin.

  VastaaPoista
 2. Opiskelin Marylandin yliopiston verkkokurssilla. Se alkoi Googlen kalenterin url:n kopioimisella ja liittämisellä kohtaan muut kalenterit. Sain kurssin muistutukset kännykkääni. Kätevää.

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeista. :)

  Meillä laitettiin lukiolaisen tunnit google-kalenteriin ja nyt tämä äiti osaa ehkä olla soittamatta tunnin aikaan.

  VastaaPoista

Vain rakentavat kommentit julkaistaan.

Viikon suosituimmat blogin tekstit