maanantai 7. tammikuuta 2013

Sarjakuvien kautta alkuun

Tänään päästiin sitten itse asiaan. Oppilaat hakivat iPadinsa Leba-laukusta ja aloimme yhdessä tutustua laitteeseen AppleTV:n avulla. Kerroin oppilaille ensin, miten iPadini näyttöä vierittäessäni tieto siirtyy langattomasti luokan nurkassa olevalle WLAN-tukiasemalle ja sieltä edelleen langattomasti mustalle, pyöristetyn neliön muotoiselle ja nyrkin kokooiselle murkulalle, jonka nimi on AppleTV. Murkulasta menee lanka älytaulun projektorille, joka näyttää padini näytön liikkeen taululla koko luokalle. Kätevää!

Kävimme läpi iPadin fyysiset nappulat ja niiden toiminnot (koti, viimeiset appsit, ruudunkaappaus). Sitten pääsimmekin tutustumaan ensimmäiseen ohjelmaan (app), johon rooliin olin valinnut sarjakuva-appsin Strip Design. Sarjakuvan tekeminen on monissa oppiaineissa hyväksi havaittu oppimismenetelmä, joten heti ensimmäisestä iPad-tunnista alkaen tähtäimessä on oppimisen kehittäminen uuden tekniikan avulla.

Esittelyni jälkeen annoin oppilaille tehtäväksi luoda valokuvasarjakuva, jonka tarkoituksena on opastaa iPadin käyttöön. Lapset vuoroin kuvasivat ja toimivat malleina. Pääsipä opekin muutamaan sarjakuvaan. Lopputulokset lähetettiin 'Share'-toiminnon kautta opettajan sähköpostiin. Työskentely oli odotetun innostunutta ja lopputulokset yllättävänkin hyviä ensimmäisiksi iPad-töiksi. Tästä on hyvä jatkaa.

***

Jokunen kommentteja lähettänyt on ihmetellyt, miten köyhällä Taivalkosken kunnalla on varaa hankkia kalliita laitteita lasten käyttöön. Omin varoin se tuskin olisikaan mahdollista, mutta hankkeemme on saanut Opetushallitukselta rahoitusta siten, että kuntamme osuudeksi hankintakustannuksista jää vain 27%. Laitteet eivät ole lasten käytössä leikkikaluina, vaan niiden avulla on tarkoitus kehittää oppimista.

1 kommentti:

  1. iPadit saapuivat! Opettajien koulutus käynnissä, pian päästään kokeilemaan oppilaiden kanssa. Mielenkiintoista matskua tällä sivustolla. Yllä kuvattu hieno sisäänajoprojekti! :)

    VastaaPoista

Vain rakentavat kommentit julkaistaan.

Viikon suosituimmat blogin tekstit